Om man vill uppnå affärsresultat genom att investera i lärande krävs en engagemangsstrategi som gör utbildningsmaterial tillgängligt och lättåtkomligt för medarbetarna. Organisationer måste lansera och genomföra utbildningsprogram på ett effektivt sätt för att de ska ha maximal effekt för både medarbetare och verksamheten som helhet. Både Ageas och Electrolux har framgångsrikt lanserat digitala utbildningsprogram som stöds av aktiviteter som håller uppe engagemangsnivån.
Hur förberedde sig Electrolux för att lansera sin utbildningskampanj?
Electrolux hanterar utbildning och kunskapshantering inom organisationen via formella nätverk för lärande, internetbaserad kunskap samt på företagets egna utbildningsanläggning. Deltagarnas engagemang är en av de viktigaste aspekterna för Electrolux kontinuerliga utveckling av talanger.
Electrolux föreslår en plan för deltagarengagemang bestående av fyra huvudsteg.
1. Lär känna din målgrupp
Electrolux genomförde intervjuer med medarbetare för att säkerställa att företagets utbildnings- och utvecklingsstrategi skulle möta deras behov. Företaget kunde därmed koppla utbildningsinnehåll till rätt målgrupp.
2. Koppla lärande till ditt varumärke
Electrolux anser att användningen av välbekanta, konsekventa varumärken hjälper till att göra utbildningen mer minnesvärd och har en långsiktig inverkan på medarbetarnas beteenden.
3. Gör lärande relevant och engagerande
Baserat på externa och interna insikter upptäckte Electrolux att mer regelbundna utbildningsprogram varje kvartal gav högre nivåer av medarbetarengagemang än en enda stor kampanj. Medarbetarna tilldelades också märken för varje genomförd kurs, med resultattavlor för att förstärka utbildningsupplevelsen och motivera dem.
4. Följ upp resultat för viktiga insikter
Electrolux spårade och använde statistik från programmet för att få djupare insikter om hur många som genomförde kursen. Genom att jämföra med en tidigare kampanj upptäckte Electrolux att deras nya utbildningsstrategi överträffade förväntningarna.
Hur skapade Ageas en effektiv strategi för utbildningsinnehåll?
Ageas lanserade sin digitala utbildningsplattform för två år sedan men har alltid varit försiktiga med att inte överväldiga medarbetarna med sitt stora bibliotek av tillgängligt utbildningsmaterial. Ageas utformade en strategi med tre pelare för att minska onödiga distraktioner och styra medarbetarna till rätt utbildningsinnehåll för att stimulera deras tillväxt och utveckling.
1. Skapa en gemensam röst
Varje månad planerades huvudbudskap utifrån pespektiven affärsverksamhet, välbefinnande och lärande. Huvudbudskapen förmedlades sedan via länkar och innehåll som delades på Ageas digitala plattform för att säkra att de hängde ihop och var konsekventa.
2. Gör det relevant
Ageas skapade sitt eget kompetensramverk för att guida deltagarna och hjälpa dem hitta det mest relevanta utbildningsmaterialet. Ett sådant ramverk är ”Technical Heroes”. Det består av nio kärnkompetenser som medarbetarna kan se direkt på första sidan, med länkar till relevant material. Genom att specificera nyckelområden för utveckling och göra utbildningsmaterialet lätt att komma åt och använda kan deltagarna fokusera på det som är mest relevant för dem.
3. Väv in utbildningsinnehåll i den digitala onboardingen
Ageas har integrerat sina onboardingprocesser på distans med den digitala utbildningsplattformen. Genom att använda en kombination av föreslagna utbildningsmaterial (specifika för medarbetarens jobb eller funktion) och introduktionssessioner live har gett en smidigare, mer konsekvent onboardingprocess..
Effekten av en framgångsrik utbildningsstrategi
Att investera i det bästa utbildningsmaterialen är bara halva jobbet. Om deltagarna inte engagerar sig i materialet uppnår investeringen inte sitt syfte. Lärande måste vara kärnan i varje affärsbeslut och ledare måste inspirera medarbetare att ta ansvar för sin egen utveckling. Med ett gemensamt tillväxttänk i hela verksamheten är möjligheterna för innovation enorma.