Vijf belangrijke voordelen van een 'talent marketplace'

Updated: December 10, 2024

By: Cornerstone Editors

4 MIN

Werknemers blijven tegenwoordig zelden op hetzelfde loopbaantraject. Ze klimmen niet meer omhoog op dezelfde afdeling of bij hetzelfde bedrijf, maar veranderen vaker van functie en sector om hun vaardigheden uit te breiden. HR-teams (human resources) kunnen daar optimaal gebruik van maken met een 'talent marketplace'. Dit biedt mobiliteitsmogelijkheden en stimuleert medewerkers om hun loopbaantraject in eigen handen te nemen.

Een 'talent marketplace' is een interne vacaturedatabase of platform waar medewerkers nieuwe mogelijkheden binnen hun organisatie kunnen vinden. Dat kan een statische vacaturedatabase zijn (zoals Indeed) of een dynamisch platform dat kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om medewerkers te koppelen aan mogelijkheden op basis van vaardigheden en interesses. 'Talent marketplaces' helpen medewerkers bij het vinden van en solliciteren op vacatures, meedoen aan trainingsprogramma's, netwerken met collega's van verschillende afdelingen en zelfs het maken van promotie.

Met een 'talent marketplace' kan uw organisatie:

1. Meer medewerkersbetrokkenheid creëren

Eén op de vijf medewerkers overweegt om van baan te veranderen. Om personeelsverloop tegen te gaan is het daarom essentieel om de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Volgens McKinsey zijn interpersoonlijke relaties en een interessante baan twee van de belangrijkste factoren voor werkplezier. Een 'talent marketplace' pakt beide factoren aan door medewerkers unieke leermogelijkheden te bieden en hun de kans te geven om met anderen in de organisatie te communiceren en relaties op te bouwen — dus niet alleen met collega's uit hun eigen team.

2. Sneller problemen oplossen

Bedrijven kunnen sneller en efficiënter werken als de juiste mensen worden gekoppeld aan de juiste projecten, en een 'talent marketplace' kan die koppeling mogelijk maken. Als medewerkers nieuwe vaardigheden van andere teams leren, kunnen ze die toepassen in hun oorspronkelijke functie. Dit creëert een domino-effect, met meer tevredenheid onder klanten en meer gestroomlijnde activiteiten tot gevolg.

3. Vaardighedenkloven dichten

Meer dan een derde van de professionals zag bijscholing/omscholing van huidige medewerkers als de beste manier om vaardighedenkloven te dichten. Benjamin Franklin zei ooit: “Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.” En dat is precies wat een 'talent marketplace' doet. Toegang tot nieuwe mensen, ideeën en materialen kan mensen een creatieve boost, een nieuw doel en inspiratie geven.

4. Loopbaantrajecten bepalen

Een 'talent marketplace' kan medewerkers informeren over mogelijkheden die ze interessant vinden, waardoor ze een duidelijk beeld krijgen van waar ze naartoe willen en hoe ze daar komen. Dankzij concrete voorbeelden krijgen managers meer inzicht in wat hun teamleden willen bereiken en hoe ze hen daarbij kunnen helpen.

5. Meer inzicht in carrières bieden

Naast meer transparantie op het gebied van open projecten of functies kunnen 'talent marketplaces' ook helpen om mentale barrières weg te nemen die vaak worden geassocieerd met onzekerheid over kwalificaties — mannen solliciteren al als ze aan zestig procent van de benodigde criteria voldoen, terwijl vrouwen vaak pas solliciteren als ze alle vereisten voor een functie kunnen afvinken. Een AI-gedreven 'talent marketplace' kan deze wanverhouding helpen wegnemen door functie-aanbevelingen te sturen naar medewerkers met de vaardigheden die passen bij de specifieke vereisten van de desbetreffende functie. Dit voorkomt dat mensen zichzelf gaan beoordelen en daardoor niet solliciteren.


[@portabletext/react] Unknown block type "csodImage", specify a component for it in the `components.types` prop

De volgende bedrijven hebben een geslaagde 'talent marketplace':

  • Unilever: de 'talent marketplace' van Unilever is in 2018 opgezet en laat medewerkers nieuwe functies en projecten binnen het bedrijven ontdekken. Tijdens de pandemie gebruikte Unilever dit platform om ruim achtduizend medewerkers elders in te zetten.
  • Schneider Electric: Schneider Electric gebruikt een 'talent marketplace' om medewerkers en mentoren te koppelen. Dit brengt een einde aan traditionele hiërarchieën en brengt medewerkers van over de hele wereld bijeen.
  • Allstate: volgens Josh Bersin heeft Allstate een eigen 'talent marketplace' ontwikkeld, wat aangeeft dat oplossingen vaak binnen een organisatie zijn te vinden!

'Talent marketplaces' kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheren van talent, het vergroten van de medewerkersbetrokkenheid en het helpen van uw medewerkers bij het vinden van nieuwe loopbaantrajecten binnen uw organisatie.


Related Content

Benesch blueprints a path to their people’s success
Benesch blueprints a path to their people’s success
Customer Story
Benesch blueprints a path to their people’s success
Read NowArrow Indicator
Cornerstone + UKG
Datasheet
Cornerstone + UKG
Read NowArrow Indicator
Learning Live 2024
Guide
Learning Live 2024
Read NowArrow Indicator